fbpx

Cine sunt invitații speciali pe care îi poți întâlni la Festivalul Scrisorilor?

September 17, 2021

N-am lăsat niciunul dintre evenimentele din cadrul Festivalului Scrisorilor fără un invitat special, cu o carieră și un impact de excepție fie în comunitate, fie în sfera cultural-artistică. Pentru că alte cuvinte introductive sunt de prisos, iată pe cine ai ocazia să vezi și să cunoști la Festivalul Scrisorilor:

MARIO BARANGEA

Mario Barangea

Licențiat în filosofie. Interesat de filosofia antică și istoria artei. Animator de cursuri și seminarii private, introductive, având ca subiect elemente de filosofie antică (presocratici, Platon) și istoria artei. Mario Barangea a coordonat atelierul pentru liceeni „Cum mai scriem o scrisoare de mână?” – desfășurat în prima zi a Festivalului Scrisorilor.


CRISTINA CASIAN

Cristina Casian

Cristina Casian a terminat Facultatea de Teatru, secția Actorie, în anul 2007, la clasa profesor Ion Cojar. De atunci, a jucat în producții de teatru care au reușit să atragă atenția publicului, considerându-se norocoasă că a avut ocazia să întâlnească oameni de la care a avut foarte multe de învățat. În 2008, Cristina a obținut Premiul UNITER pentru Debut, pentru rolul din spectacolul „Amalia respiră adânc”, de la Teatrul Act.

Pe Cristina Casian o poți întâlni la evenimentul „Clădiri din București în scrisori”, din 18 septembrie.


NATALIA CEBANU

Natalia Cebanu

Natalia este actriță, artist vizual și director artistic al Festivalului Scrisorilor. Pe Natalia o poți întâlni la toate activitățile din cadrul Festivalului Scrisorilor, dar în calitate de invitat special o poți vedea la evenimentul „Vademecum – Îndrumar pentru tineri” din 18 septembrie, dar și la atelierul „Capsula timpului” din 19 septembrie.


PAUL CHIRILĂ

Paul Chirilă

Paul Chirilă este un operator și regizor de film documentar ce locuiește și lucrează în București. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” cu o specializare în Imagine de Film și TV, completându-și studiile cu un Master în Film Documentar. Temele pe care le abordează pun în lumină subiecte ale lumii contemporane, cu precădere din sfera socială. În momentul actual, Paul lucrează la filmul lui de debut – un proiect ce prezintă prima mișcare socială anti-migranți din România, punând evenimentul din Ditrău în contrast cu portretele lucrătorilor străini.

Pe Paul Chirilă îl poți întâlni la video-proiecția „Mail Art. Mapping Time – Iosif Kiraly”, din 17 septembrie, alături de artistul vizual român Iosif Kiraly.


NICOLAE COMĂNESCU

Nicolae Comănescu

Nicolae Comănescu este pictor român; a absolvit în 1998 Academia de Arte din București, clasa maestrului Ion Sălișteanu. Este unul dintre cei mai renumiți pictori contemporani români; Nicolae Comăescu este membru co-fondator al Grupului Rostopasca. Are la activ numeroase expoziții personale și de grup atât în România cât și în străinătate, precum și premii, dintre care amintim: Premiul Künstlerspecial_Siemens_artLab, Wien, Austria (2005), Premiul Giovane emergente europeo Trieste Contemporanea, Trieste, Italy (2003), Premiul pentru artiștii tineri al Fundației Artexpo, acordat pentru activitatea Grupului Rostopasca din 1998 (1999).

Pe Nicolae Comănescu îl poți întâlni la traseul creativ „Cuvintele în arta vizuală” din data de 18 septembrie. De asemenea, Nicolae Comănescu va coordona și atelierul pentru liceeni „Corespondență Mail Art”, din 18 septembrie.


ANDREI CRĂCIUN

Andrei Crăciun

Andrei Crăciun (născut în 1983) este ziarist (co-fondator al cunoscutului site Recoder), scriitor și doctorand în științe politice. Cea mai recentă carte publicată: “Prietenul visătorilor și al învinșilor” (Polirom, 2021).

Pe Andrei Crăciun îl poți întâlni la dezbaterea „Scrisorile adolescenților din alte secole”, din data de 18 septembrie.


ADA GALEȘ

Ada Galeș

Ada Galeș este actriță la Teatrul Național București și antreprenoare. Este co-fondatoarea si CEO-ul business-ului The Creatives, un startup lansat in Amsterdam care are ca focus industriile culturale si creative. A co-fondat compania, We Are Phoenix, un business de produse de casă și corp care aduce arta în procesul nostru de transformare. Este pasionată de dezvoltarea societății și de creșterea calității vieților celor din jurul ei, uneori asumându-și rolul de consilieră de dezvoltare personală sau ca speaker la multiple conferințe. A fondat comunitatea I Admire Women, un spațiu în care femeile se pot încuraja și admira una pe cealaltă.

Pe Ada Galeș o poți întâlni, alături de Victoria Răileanu, la dezbaterea „Cât de mult ar trebui să conteze imaginea?” din 19 septembrie.


SEBASTIAN GRAMA

Sebastian Grama

Sebastian Grama este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. A publicat până acum douăsprezece cărţi de specialitate (de la cercetare la eseu) şi două romane, Alge pe stâncă (1998) şi În zonă (2016). Este preşedintele asociaţiei “Hestugma”, organizatoare a festivalului interdisciplinar anual “Respir Shakespeare” (11 ediţii până în 2020). În această calitate, a coordonat alcătuirea primului volum conţinând eseuri şi conferinţe prezentate în cadrul festivalului (2017, Editura Universităţii din Bucureşti). A scris piese de teatru, a scenarizat evenimente de teatru-labirint (Sisif şi iCarus), a corealizat un serial de teatru radiofonic (difuzat în anul 2012) şi a semnat patru serii de poeme pentru spectacole de muzică şi versuri. A publicat, de asemenea, proză scurtă.

Pe Sebastian Grama îl poți întâlni la conferința „Istoria culturală a scrisorii” din 17 septembrie, precum și la conferința „Steganografia anamorfotică – scrisori secrete” din 18 septembrie.


NORA IUGA

Nora Iuga

Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino; n. 4 ianuarie 1931, București, România) este o poetă română, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză. Este soția poetului George Almosnino și mama balerinului Tiberiu Almosnino. Nora Iuga are una dintre cele mai longevive cariere de pe scena literară românească.

Pe Nora Iuga o poți întâlni la evenimentul „Omagiu Nora Iuga” din 19 septembrie.


CORNEL MORARU

atelier fotografie festivalul scrisorilor
Cornel Moraru

Cornel Moraru – doctor în filosofie, filolog clasicist și jurnalist cultural specializat în filosofie și neuroștiințe. Cornel Moraru a coordonat, alături de Mihai Smeu – fotograf profesionist, absolvent al Facultății de Fotografie Video și Procesarea Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte – atelierul de fotografie din cadrul Festivalului Scrisorilor. Rezultatele atelierului pot fi admirate în cadrul expoziției de fotografie PANDEXIL.


MONICA NEAȚU

Monica Neațu

Monica Neațu – istoric, preocupată de istoria frontierelor religioase, a mentalităților, și de structurile cotidianului. În ultimul timp, a studiat rolul femeilor în istoria europeană, încercând să facă cunoscută, prin intermediul diverselor cursuri și conferințe, o istorie la feminin. De ce la feminin? Fiindcă gesturile, scrisorile sau picturile unei doamne pot spune la fel de multe despre o epocă ca o bibliotecă plină de documente și tratate de istorie.

Pe Monica Neațu o poți întâlni la conferința „Corespondența feminină” din 19 septembrie.


VICTORIA RĂILEANU

Victoria Răileanu

Victoria Răileanu este actriță; a debutat la vârsta de 15 ani, pe scena Teatrului Național Timișoara, în spectacolele We can dance, în regia Mihaelei Lichiardopol, iar apoi în Krumm regizat de Radu Afrim. A absolvit UNATC din București în 2010, clasa Ion Cojar / Adrian Titieni, iar pe parcursul anilor de facultate a jucat în serialele Daria, iubirea mea, Doctori de mame. Și-a făcut debutul cinematografic în The Whistleblower în regia Larysei Kondracki alături de actori precum Rachel Weisz și Monica Bellucci. Face parte din iELE, singura trupă feminină de improvizație din România.

Pe Victoria Răileanu o poți întâlni, alături de Ada Galeș, la dezbaterea „Cât de mult ar trebui să conteze imaginea?” din 19 septembrie.


ANA MARIA SANDU

Ana Maria Sandu

Ana Maria Sandu a debutat cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45). A publicat apoi la Editura Polirom mai multe romane – Fata din casa vagon, Omoară-mă!, Aleargă – volumul de proză scurtă, Pereți subțiri, unul de eseuri, Mama îmi spune că am o viață frumoasă, iar de curînd o biografie romanțată, Hortensia Papadat-Bengescu. Străina.

Din 2016 a inițiat, împreună cu poeta Svetlana Cârstean, proiectul „Incubatorul de lectură”. Trăieşte la Bucureşti. Este redactor la revista Dilema veche.

„N-am scris multe scrisori în viață, dar știu cît de importante sînt cînd încerci să reconstitui destinul cuiva, în cazul meu e vorba despre viața unei mari amatoare de corespondență, scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu.

Cînd eram studentă, de la părinții mei primeam mai degrabă bilete, strecurate undeva în pachetele cu mîncare. Iar de la prieteni, care locuiau în alte părți, plicurile veneau la portarul clădirii, și mă așteptau după un geam. E ceva atît de intim în primirea unei scrisori de la cineva drag. Lumea se schimbă și noi o dată cu ea, dar asta nu ne face mai puțin sentimentali.”

Pe Ana Maria Sandu o poți întâlni la dezbaterea „Relația părinți-copii, copii-părinți” din 17 septembrie.


ANDREI STAN

Andrei Stan

Andrei Stan este artist vizual, regizor de film și muzician. A absolvit în 2013 MET Film School din Londra, iar pe lângă proiectele personale din sfera artistică Andrei predă și la Kogaion Gifted Academy, unde învață copiii și adolescenții cum să utilizeze tehnologia în moduri creative și cum să își exploreze emoțiile într-un mod creativ.

Pe Andrei Stan îl poți întâlni la atelierul „Jurnalul creativ prin tehnica colajului” din data de 18 septembrie.


Proiect cultural cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: E-Antropolog, Galeria 1001arte, București City News, Bucureștii Vechi și Noi, Colegiul Național Al. I. Cuza Focșani, Destin Valah, Colegiul Național Grigore Moisil, Asociația Hestugma, iQool, Colegiul Național Gheorghe Lazăr București, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Press4news, Galeria Știrbei47, Liceul de Arte Gh. Tattarescu Focșani, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Editura Corint, Camera din față, Galeria 15, Zile și Nopți, ArTeVezi, Radio România Cultural.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.