fbpx

Alătură-te conversației: Rezervă un loc la prelegerile susținute de istorici și filosofi din cadrul Festivalului Scrisorilor

October 2, 2023

Ce se întâmplă la a treia ediție a Festivalului Scrisorilor?

Pentru al treilea an consecutiv, Asociația Hearth desfășoară Festivalul Scrisorilor – un proiect cultural multidisciplinar unic în România, care, prin activitățile pe care le înglobează, aduce în prim plan un element considerat ca aparținând exclusiv trecutului (scrisoarea) într-o manieră inovatoare și interactivă, cu un program variat. 

Ediția a III-a a explorează relația reginelor din România cu creativitatea și rolul figurilor feminine princiare ale României în cultura pop – prin intermediul unui set de 14 activități care sunt grupate în cinci secțiuni: ateliere creative în aer liber, prelegeri susținute de istorici și filosofi, ateliere de corespondențe între licee din țară, instalație performativă acompaniată de un tur ghidat în București și expoziție de fotografie. 

Proiectul a debutat în luna septembrie, cu atelierele creative în aer liber din Parcul Titan (I.O.R). Pe parcursul unui weekend, sute de trecători au avut ocazia să își exploreze creativitatea participând la atelierele de scriere la mașina de scris și la atelierele de scriere creativă pentru copii și adulți.

 În luna octombrie, proiectul continuă cu secțiunea de prelegeri susținute de istorici și filosofi – o componentă foarte importantă a Festivalului Scrisorilor, prin intermediul căreia pasionații de istorie, filosofie și literatură memorialistică pot asista la discuții cu experți pe baza unor prezentări susținute de aceștia; dacă tema celei de-a treia ediții – relația reginelor din România cu creativitatea și a rolului figurilor feminine princiare în cultura pop – îți stârnește câtuși de puțin curiozitatea și vrei să înțelegi din mai multe perspective subiectul, prelegerile sunt evenimentele din cadrul proiectului la care trebuie să participi.

Prelegerile din cadrul ediției a III-a a Festivalului Scrisorilor

Anul acesta, în cadrul Festivalului Scrisorilor, poți participa la trei prelegeri susținute de istorici și filosofi.

Toate se desfășoară la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București, în zile de weekend, de la ora 17:00. 

Participarea este GRATUITĂ, pe baza unei rezervări efectuate în prealabil pe adresa de email asociatiahearth@gmail.com.

# Prelegere 1: Portretele reginelor, cu istoricul Simona Preda

Portretele reginelor au avut misiunea  de a crea, dincolo de imagine, o identitate istorică și culturală a unei Românii moderne, racordată la valorile Europei Occidentale și la principalele curente artistice din a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX. În aceste portrete, reginele României și-au asumat, prin imagine și simbol, puterea și aspirațiile națiunii române.

Împreună cu Simona Preda (istoric, scriitoare și jurnalist cultural), în cadrul conferinței vom explora universul portretelor regale și impactul lor asupra identității istorice și culturale a României moderne. 

Evenimentul are loc sâmbătă, 7 octombrie 2023, de la ora 17:00, la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București.

# Prelegere 2: Importanța corespondenței la vechile elite românești, cu istoricul Filip-Lucian Iorga Bărbulescu

Cuvântul scris a fost dintotdeauna vehicul de civilizație și de cultură. Prin intermediul lui au ajuns până la noi credințele mântuitoare, creațiile geniale, gândurile oamenilor de acum sute sau chiar mii de ani, cuvinte de dragoste sau comenzi de război, tranzacții sau testamente, binecuvântări sau blesteme, legi sau poeme. 

În cadrul conferinței, istoricul Filip-Lucian Iorga ne va povesti ce au însemnat cuvântul scris și scrisorile pentru boierimea și vechile elite românești, împărtășindu-ne câteva exemple din arhiva proprie și din arhivele altor urmași de azi ai aristocrației românești.

Evenimentul are loc duminică, 8 octombrie 2023, de la ora 17:00, la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București.

# Prelegere 3: Fenomenologia sigilării, cu filosoful Sebastian Grama 

În casa altuia nu intri pentru că e descuiat. Mai întâi bați (ca și cum n-ar fi), el (celălalt) îți deschide și te poftește înăuntru. Fiindcă orice deschidere (de ușă, de minte…) sigilează ceea ce deschide.

În cadrul conferinței, filosoful Sebastian Grama, printr-o abordare fenomenologică, ne invită la reflecție asupra semnificației gestului de a deschide (o scrisoare, o ușă, sau poate chiar și mintea) și a conceptului de sigiliu și sigilare.

Evenimentul are loc duminică, 15 octombrie 2023, de la ora 17:00, la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București.

Cum rezervi un loc la prelegerile din cadrul Festivalului Scrisorilor?

Participarea la prelegerile din cadrul proiectului este GRATUITĂ

Tot ce trebuie să faci este să trimiți un email pe adresa asociatiahearth@gmail.com,  în care să menționezi la care dintre prelegeri dorești să rezervi un loc (sau mai multe, dacă vii cu prietenii sau familia).


Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: 

Muzeul Municipiului București, Muzeul Național Peleș, Primăria Sector 3, Radio România Cultural, Radio România București FM, Asociația LiterNet, Bookhub, IQads, ArteVezi, Dissolved Magazine, Capital Cultural, Editura Carminis, Arhivele Naționale, IE Clothing, Teatrul Odeon, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Filarmonica „George Enescu”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani, Colegiul Național “David Prodan” Cugir, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina, Colegiul Național „Grigore Moisil” București, Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni, Iași.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.