fbpx

Scrisorile Bucureștiului – cum a fost la a doua ediție a Festivalului Scrisorilor?

November 6, 2022

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

În perioada 17 septembrie – 15 octombrie 2022, Asociația Hearth a desfășurat a doua ediție a Festivalului Scrisorilor: “Scrisorile Bucureștiului”, un proiect care a apărut din nevoia de reconectare a comunității bucureștene cu orașul, în contextul distanțării afective generate de pandemie în ultimii doi ani; această ediție a Festivalului Scrisorilor a venit ca o extensie naturală a primei ediții din 2021 și a căpătat un puternic caracter participativ prin prisma activităților desfășurate în cadrul proiectului. 

Scrisorile Bucureștiului a reunit cinci mari categorii de activități care au avut loc pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, în diferite locații din București. 

#1. Ateliere creative în aer liber

A doua ediție a Festivalului Scrisorilor a debutat în weekend-ul 17-18 septembrie, cu un set de ateliere creative desfășurate în aer liber – în parcul Titan (I.O.R):

➡️ Jurnal prin tehnica colajului „Bucureștiul în colaje” – sub îndrumarea unui artist vizual, participanții au fost încurajați să realizezi în familie câte un colaj din materialele puse la dispoziție de Asociația Hearth, cu tema: Ce înseamnă Bucureștiul pentru tine?.

Coordonatorul atelierului a fost Andrei Stan – artist multidisciplinar, regizor de film și muzician. A absolvit în 2013 MET Film School din Londra, iar pe lângă proiectele personale din sfera artistică, Andrei predă cursuri de autocunoaștere prin artă, o parte dintre ateliere fiind susținute la Kogaion Gifted Academy, unde învață copiii și adolescenții cum să utilizeze tehnologia în moduri creative și cum să-și exploreze și exprime emoțiile prin artă. Este pasionat de arta colajului si folosește această tehnică ca uneltă a cunoașterii și a exprimării de sine.

➡️ “Bucureștiul la mașina de scris” – sub îndrumarea a doi traineri,  participanții au avut experiența inedită a redactării unei scrisori folosind un instrument care aparține deja istoriei.

➡️ „Scrisoare către un străin” – sub îndrumarea unui artist, participanții au redactat o scrisoare adresată unui necunoscut. Fiecare participant la atelier, în schimbul scrisorii lăsate, a primit o altă scrisoare redactată de un necunoscut. Scrisorile au fost colectate într-o urnă dedicată.

Coordonatorul atelierului a fost Ana Sorina Corneanu – actor independent, dramaturg și consilier pentru dezvoltare personală prin artă. În experiența sa, fie editorială, scenică, dramaturgică sau de lucru cu copiii, urmărește să îmbine mereu plăcutul cu utilul – adaptându-se principalelor teme de interes în realitatea socială.

➡️ Atelier de artă comunitară „Pansament pentru suflet” – sub îndrumarea unui artist, au fost bandajați artistic 10-12 copaci, iar publicul a fost invitat să scrie mesaje de speranță pe bandaje, ca voce a unei comunități care a trecut prin trauma însingurării determinate de distanțarea fizică impusă de perioada pandemiei.

Coordonatorul atelierului a fost Valeria Cristia – licențiată UNATC I.L. Caragiale – Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete din 2004, este Președinte al Asociației Culturale Artextract din 2008 și are o bogată experiență în spectacole, evenimente și ateliere interdisciplinare pentru copii și tineri.

#2. Expoziție “Deprinderi de ieri și azi” – însoțită de ateliere pentru copii

După atelierele creative desfășurate în aer liber în weekend-ul 17-18 septembrie, proiectul “Scrisorile Bucureștiului” a continuat cu o expoziție de fotografii inedite din arhiva Muzeului Municipiului București, însoțită de ateliere pentru copii:

Expoziția “Deprinderi de ieri și azi” a cuprins o serie de fotografii inedite cu elevi din România din prima jumătate a secolului XX, dar și cu file din caietele de gramatică ale acestora, din aceeași perioadă. Materialele care au fost expuse fac parte din arhiva Muzeul Municipiului București, partener în cadrul proiectului “Scrisorile Bucureștiului” și au fost puse la dispoziție special pentru proiect. 

Expoziția a fost deschisă în perioada 24 septembrie – 2 octombrie 2022 și a avut loc la Casa Filipescu-Cesianu (mansardă). 

Expoziția a fost însoțită în weekend-ul 24-25 septembrie de o serie de ateliere pentru copii, astfel că evenimentul a fost apreciat și de către familiile cu copii: atelierele pentru copii au fost dedicate dezvoltării bunelor maniere prin tehnici de actorie și scrierea de scrisori, și au fost coordonate de două artiste pedagog: Valeria Cristia și Varty Mihail – absolventă a facultății de Teatru, secția Artele Spectacolului – Actorie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), este studentă la Masteratul de Pedagogie Teatrală (UNATC), a absolvit studiile postuniversitare ”Arta Teatrului în Educație” (UNATC) și organizează ateliere de actorie pentru copii. Prima facultate pe care a absolvit-o a fost Facultatea de Comunicare și relații publice (SNSPA), unde a studiat despre comunicarea de masă, publicitate și PR, a activat o perioadă în acest domeniu, apoi și-a dedicat întreaga atenție artelor spectacolului, actoriei, prin care s-a redescoperit pe sine. 

Tematica atelierelor a fost strâns legată de expoziția de fotografii și imagini “Deprinderi de ieri și azi”, transformând evenimentul într-o oportunitate educativă perfectă pentru părinți și copii deopotrivă.

#3. Treasure Hunt “Scrisorile Bunicii”

Traseul de tip treasure hunt a marcat al treilea eveniment din cadrul proiectului Scrisorile Bucureștiului. Pe parcursul traseului interactiv, participanții au avut oportunitatea să redescopere Bucureștiul, să observe elemente arhitecturale și culturale deosebite, în timp ce au aflat lucruri noi despre scrisori prin intermediul unei activități relaxante și captivante. Traseul a fost potrivit atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru familii, adulți și grupuri de prieteni care au vrut să exploreze într-o manieră interactivă Scrisorile Bucureștiului și să petreacă timp de calitate cu cei dragi.

Duminică, 2 octombrie, Alina Chiriac (coordonatoarea evenimentului) a așteptat doritorii la cafeneaua Camera din față – unde aceștia au aflat toate detaliile despre desfășurarea traseului și povestea din spatele acestuia. De acolo, provocarea pentru participanți a fost să descopere următoarea locație inclusă în traseu folosindu-te de indiciile din scrisorile găsite la locația anterioară. În total, au avut de descoperit și explorat cinci locații din București. La finalul traseului, participanții au primit o amintire “de la mamaie”.

#4. Spectacol pentru copii “Legenda Bucureștiului”

Evenimentele din cadrul proiectului Scrisorile Bucureștiului au continuat cu un spectacol pentru copii desfășurat la Casa Filipescu-Cesianu, în colaborare cu Asociația ArtExtract – parteneri în cadrul proiectului. 

O poveste pentru toţi copiii din Bucureşti şi ceilalţi curioşi, un spectacol de teatru de păpuşi şi obiecte româneşti pornind de la legenda lui Bucur, evenimentul a fost un succes pentru cei mici și cei mari deopotrivă.

#5. O șuetă despre deșteptarea culturală în anii ‘90

A doua ediție a Festivalului Scrisorilor s-a încheiat în seara zilei de 15 octombrie, cu un eveniment desfășurat la sediul Asociației Hearth, pe strada Parfumului 19, alături de scriitorul Sebastian Grama, actorul Radu Ciobănașu și muzicienii Gabi & Flores. 

Nici vehicul de mituri (nici măcar personale), nici interpretare, promisa şuetă s-a anunţat mai degrabă ca mărturisirea unei ample serii de uluiri. Cândva sincere până la naivitate, astăzi poate altfel înţelese, privite cu inevitabilă nostalgie, fără cruţare de comic, fără ipocrizie de crud. Fapte minore – de viaţă – şi nume istorice și-au înnoadă firele şi umbrele în această reconstituire, una printre infinite altele posibile, a unei epoci labirintice. 

Mulțumim partenerilor, invitaților speciali, voluntarilor, participanților și tuturor celor care s-au alăturat într-un fel sau altul inițiativei noastre de a aduce în atenția publicului importanța culturală a scrisorii. Pe anul viitor!


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Primăria Sector 3, Camera din Față, Librăria Franceză Kyralina, Biblioteca Metropolitană București, Asociația Hestugma, Asociația Artextract, Radio România Cultural, Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, iQool